Köpa raskatt

Att köpa raskatt

Kattungar
Det finns många fördelar att köpa en raskatt med certifierad stamtavla – bland annat vet du vad du kan förvänta dig av din katt eftersom varje ras är avlad efter särskilda egenskaper och som i flera fall har hälsoprogram för att avla bort genetiska defekter.

Att köpa en raskatt från en SVERAK-uppfödare innebär även en trygghet eftersom våra uppfödare tar ett ansvar och är dessutom ofta till hjälp och stöd om du har frågor om “att ha katt”. Priset för en raskatt varierar – från cirka 10 000 kronor och uppåt – beroende på ras, vilka föräldrar katten har, hur gammal den är och så vidare.

Det är skillnad på raskatt och huskatt!

Det förekommer tyvärr alldeles för ofta på olika forum att katt säljs som om den vore en raskatt – fast utan stamtavla! Detta innebär att det är en huskatt som är till salu. Inget fel i sig att köpa en huskatt – även om SVERAK principiellt är emot huskattavel, då aveln saknar kontroll för genetiska defekter och andra sjukdomar – något du ska vara medveten om vad du köper!

Vi kan inte upprepa det tillräckligt ofta – en katt utan egen certifierad stamtavla är en huskatt. På köpakatt.se kan du vara trygg eftersom katt i annons har stambokförts och därmed har en certifierad SVERAK-stamtavla!

Den viktiga STAMTAVLAN

Att stambokföra raskatter har förekommit i Sverige sedan mitten av 1940-talet – då av kattklubbarna Svenska Kattklubben och Västsvenska Kattklubben – som sedermera bildade SVERAK. Vår stambokföring är internationellt erkänd och den omfattar idag hundratusentals raskatter. Besök vår stambok på nätet genom FindUs – klicka här.

SVERAK-stamtavla för en raskatt är ett utskrivet dokument undertecknat av SVERAKs stambokförare. Man kan säga att stamtavla är ett stamträd (släktträd) där du bland annat ser kattens namn, färg, födelsedatum, ett unikt registreringsnummer i SVERAK, kattens föräldrar, far- och morföräldrar samt några ytterligare generationer.

En katt som du köper via SVERAKs sida köpakatt.se är stambokförd och detta innebär att när köpet är klart får du stamtavlan i din hand utan extra kostnad.

En originalstamtavla utfärdad av SVERAK är att betrakta som en värdehandling och “äkthetsbevis” som visar att det är en raskatt. Därför ska stamtavlan alltid följa med katten – om katten byter ägare ska även stamtavlan göra det.

Finns ingen stamtavla för katten? Då är det en huskatt!

SVERAK-uppfödarens ansvar
  • Kattungen ska vara minst 14 veckor gammal* när den lämnar sin mamma och uppfödaren avgör om det finns skäl att låta kattungen bo kvar ytterligare tid innan den flyttar.
  • När köpet blir av ser SVERAK-uppfödaren till att katten är stambokförd och överlämnar stamtavlan i original till dig som ny ägare.
  • Ett överlåtelseavtal (köpeavtal) och ägarändringsintyg undertecknas av både uppfödaren och dig och ni behåller var sitt exemplar. Ägarändringen meddelas till SVERAK senast 30 dagar efter överlåtelse av katten och när detta har skett är det den du som formellt äger katten i SVERAKs register.
  • Katten ska vara veterinärbesiktigad och veterinärintyget, som överlämnas till dig, får inte vara äldre än 7 dagar.
  • Katten ska även vara id-märkt samt även fullvaccinerad mot kattpest, kattsnuva och kattherpes.

* OBS! Nyhet 1 september 2023Ålder vid leverans av kattungar (öppnas i nytt fönster på sverak.se).

Alla ovanstående punkter ingår i en SVERAK-uppfödares ansvar – det är tryggt för både dig och för katten!

Första kontakten med SVERAK-uppfödaren

När du har bestämt dig för ras och fått kontakt med en uppfödare – fråga om du kan få träffa kattungen hemma hos uppfödaren. Att få se katten i sin hemmiljö – tillsammans med kattmamman och eventuella syskon där den är trygg – är alltid bra. En sund och frisk katt ska vara nyfiken, pigg och alert och ha ett gott hull.

Kontakt och ansvar

Alla katter är först och främst för sällskap. Eftersom varje katt är unik kan en uppfödare inte garantera hur kattungen kommer att utveckla sig i framtiden – även om uppfödaren kan avgöra att vissa individer är “snyggare än andra”. Om du redan från början planerar att ställa ut din katt eller använda den i avel – informera uppfödaren om detta. Intresset för utställning och avel kommer kanske senare – då är det bra att ha uppfödaren som hjälp och mentor.

SVERAK-uppfödare tar ett ansvar mot sin kattungeköpare och även för den katt som de fött upp och nu ska sälja. Bli inte förvånad om du får besvara en del frågor från uppfödaren – som förstås vill hitta en perfekt köpare till sin katt. Uppfödaren kan välja att inte sälja katten om det inte “klickar”. Passa på att själv ställa alla de frågor du har om rasen, om katten, om uppfödaren, om….

Skriv inte under tingningsavtal och betala inte handpenning förrän du är säker på att köpet genomförs. När du som är privatperson köper katt av en SVERAK-uppfödare gäller Konsumentköplagen.

Alla SVERAK-uppfödare har ett ansvar! En uppfödare som valt att genomföra SVERAKs diplomeringstest – och blivit godkänd – kan kalla sig SVERAK-diplomerad uppfödare och har bland annat skrivit under på att den åtar sig att vara uppdaterad med, ta del av och följa nya beslut, regler och författningar samt att aktivt agera för katten som sällskapsdjur och för god djurhållning. På köpakatt.se visar en liten tass om uppfödaren är SVERAK-diplomerad . Läs mer här.

FAQ – Vanliga frågor >>