Katten flyttar in

Tips & råd

Kattunge
Att skilja en kattunge från sin mor, och eventuella syskon, för att flytta till ett nytt hem är en stor omställning för den lilla katten – och det är det även för en äldre katt.

Det tar ett tag innan katten vänjer sig vid sin nya miljö med dess människor, lukter och eventuella andra husdjur. Om det gäller en vuxen katt kan det ta längre tid, kanske upp till ett par månader.

Lugnt och försiktigt…

Låt katten få lära känna sin omgivning i lugn och ro. Placera katten i sin kattlåda och låt den själv söka sig därifrån och ut i bostaden på upptäcktsfärd, då hittar den lättare tillbaka till sin låda. Du kan ta med lite sand från tidigare ägare så att katten känner igen lukten från sin tidigare låda.

Prata lugnt och försiktigt med katten och låt den nosa på händer innan den klappas så att den lär sig känna igen sin familj. När katten har lugnat ner sig är det dags att ge den mat och vatten. För att undvika att kattungens mage råkar i uppror bör du i början ge katten samma foder som hos uppfödaren.

En liten kattunge behöver mycket sömn och alla katter vill vara ifred när de sover.

 
Uppfostran

Att uppfostra en katt kräver tålamod och konsekvens. Tillåt aldrig, inte ens en enda gång, det katten inte får göra – då blir det tillåtet senare! Fya katten, men skrik inte, när den gör något fel. En katt avskyr höga ljud. Du kan få lyfta ner en katt åtskilliga gånger från matbordet innan den accepterar att det är förbjudet område. Var aldrig hårdhänt och slå aldrig någonsin en katt! Resultatet blir bara att katten blir rädd, nervös och handskygg.

Du kan vänja katten att komma när du ropar. En liten godbit som belöning kan underlätta och motivera.

 
Så här lyfter du katten

Möt alltid katten försiktigt och stryk den över kroppen. Lyft sedan katten genom att hålla ena handen mellan frambenen och under magen och bröstet. Med den andra handen lyfter du katten under bakdelen.

Lyft aldrig katten i nackskinnet! Att kattmamman gör det med en kattunge är en helt annan sak.

 
Katt och barn

Finns det barn i familjen – lär dem från början att visa respekt för katten. Lär barnet bära katten på rätt sätt, acceptera när den vill vara ifred och tala tydligt om att katten inte är någon leksak! Se till att det finns en lugn vrå dit katten kan ta sin tillflykt när den behöver och där den alltid får vara ifred.

 
Katt och andra djur i hemmet

Har du andra djur hemma – tänk på att aldrig lämna två obekanta husdjur ensamma vid det första mötet utan se till att det går lugnt och försiktigt tillväga. Att anpassa katten till andra husdjur brukar gå bra men det är ingen självklarhet. Beroende på kattens bakgrund kan det vara lättare att anpassa en unge än en vuxen katt – åtminstone om det är ett ”katthem”. En kattunge utgör oftast inget hot mot de äldre katterna vilket kan påskynda acceptansen.

Har man fler katter märker man snart att det finns en rangordning och om en ny katt gör entré görs rangordningen upp mellan ”gammal och ny” – kanske med morrande, fräsande och avvaktande beteende. Om det inte blir för våldsamt så låt detta ha sin gång för efter ett tag brukar katterna acceptera varandras närvaro. Det är inte så märkligt om den ”gamla” katten reagerar på det intrång som sker i hemmet, kattens revir. Tänk på att inte ägna allt tid åt nykomlingen – den ”gamla” katten kanske behöver mer lek och kel än tidigare för att inte känna sig åsidosatt.
Det finns många som lever med hund och katt men var observant på hur djuren beter sig mot varandra. I synnerhet om hunden tidigare visat agg mot katter eller har klara jakttendenser

 
Lite att ha hemma

Inför den nya kattens ankomst finns det en del grundutrustning du bör ha hemma.

 

Transportbox bör inskaffas för hemresan och framtida utflykter och veterinärbesök.


Satsa på en bra och stadig transportbox redan från början då den kommer att användas under en lång tid framöver. Om katten följer med dig på resa bör den åka i en rejäl transportbox. Är det kallt bör du lägga något värmeisolerande i botten av boxen och en pläd eller annat varmt som katten kan krypa under. Ha aldrig katten lös i bilen. Hemma kan transportboxen användas som sovplats, då trivs katten i sin box och eventuella transporter blir ofta lugnare.

 

Foder, matskålar och vatten. Kontrollera med uppfödaren vilket foder katten har fått tidigare – en för snabb övergång till nytt foder kan orsaka magproblem. Tänker du byta foder gör det successivt. Observera! Kattens ska inte utfodras med hundmat! Varje dag ska du ge din katt bra foder så att den får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att katten inte mår bra om den väger för mycket eller är för mager. Om flera katter får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra. På Royal Canins hemsida kan du läsa om foder och mycket mer.

 

Om du har din katt inomhus ska den ha fri tillgång till dricksvatten. Om katten är helt eller delvis utomhus ska du se till att den får möjlighet att dricka minst två gånger per dag. Mat- och vattenskålarna bör vara stabila och lättdiskade.

 

Kattlåda, spade och kattströ. Kattlådan är oftast av plast och den finns i flera storlekar och modeller: en del är övertäckta (med tak) och det kan vara ett bra alternativ om katten skvätter sand omkring sig. Skaffar du mer än en katt – skaffa fler lådor. Det finns en mängd olika sorters kattsand att välja bland. En del bildar klumpar, andra inte. Spade väljer du utifrån den sand du har valt. Om du har flera innekatter på samma yta ska du se till att det finns minst en kattlåda per två katter.
Från Jordbruksverket: Kattlådorna ska hållas separerade från utfodringsplatserna, dock minst en halv meter från utfodringsplatserna. Allmänna råd: Kattlådan bör städas minst en gång per dag. Kattlådornas yta bör minst vara 0,12 m2 per två katter. /SJVFS 2008:5

 

Klösbräda. Katten har ett naturligt behov av att klösa och det är inte bara för att hålla klorna i trim utan – det är även ett sätt att markera revir. Klösbräda/träd bör finnas i hemmet redan när katten anländer så att den från början vet vart den får klösa. Har du många rum, eller flera våningar, bör du ha fler brädor/träd.

 

Sele / halsband. Om du planerar att gå ut med din katt, vänj den från början att ha sele på sig. Bor du på ett sådant sätt att du kan låta katten gå ut ensam, bör katten ha halsband. Tänk på att halsbandet ska vara så elastiskt att katten kan ta sig ur den, ifall den skulle fastna i en gren eller dylikt.

 

Kattgräs. Katten slickar i sig en hel del hår och gräs hjälper till att framkalla kräkningar för att stöta upp de bildade hårbollarna. Det finns färdigsådda folieformar som du bara behöver vattna och sedan kommer gräset upp efter ett par dagar. Du kan även så kattgräs eller ampellilja i kruka.

 

Leksaker. De bästa leksakerna är ofta de enklaste; en liten boll, en mjukleksak fylld med kattmynta eller en hopknölad papperstuss. Undvik garnnystan och saker med ”lösa delar” som katten kan svälja.