Kattraser

Kattraser inom Kattförbundet SVERAK

Ska du köpa katt? Det finns många och fantastiska kattraser; långhåriga och korthåriga, smala och runda, kortnosade och långsvansade, enfärgade och prickiga, större och mindre…

Här nedan presenterar vi de kattraser som är godkända av FIFe – det världsförbund som SVERAK är den svenska medlemmen i. Via respektive länk kan du läsa mer om kattrasen på sverak.se. 

Fotograf: Eivor Rasehorn (om inget annat anges)

ABY

Abessinier på SVERAKs hemsida >>

Abessinier - ABY

Abessinier, ofta kallad aby, är en aktiv och nyfiken ras som älskar att vara med där det händer saker i hemmet. Pälsen är lättskött – kort, spänstig och tätliggande. Det är en medelstor katt som gör ett graciöst och elegant intryck.

American curl - ACL/ACS

American curl är en aktiv och läraktig ras. Den förekommer både som semilånghår och korthår. Curlens främsta kännetecken är öronen – övre hälften av öronen är bakåtvrängda vilket gör att öronhåren spretar rakt fram. Curlen har en långsträckt kropp, medelhöga ben och runda medelstora tassar.

Läs mer om american curl på SVERAKs hemsida >>

Läs mer om balines på SVERAKs hemsida >>

Balines - BAL

Balines är en långhårig siames och är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför ras. Pälsen är lång och silkig nästan helt utan underull. Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Balinesen är ”maskad”, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Ögonen är mörkblå.

Bengal - BEN

Bengal är en självständig, pigg, aktiv och nyfiken ras. Pälsen är kort och tät, känns mjuk och sammetsliknande och har en guldton som basfärg och ett vackert mönster. Bengalen har en medellång, slank muskulös kropp och kraftiga ben med stora, runda tassar.

Bengal på SVERAKs hemsida >>

Bombay - BOM

Med sin silkeslena, kolsvarta päls, kopparögonfärg, solida kropp och söta, öppna ansiktsuttryck, har den idealiska bombayen ett omisskännligt eget utseende. Bombay är en svart solid katt. Ingen annan färg eller mönster är tillåtet i FIFe. 

Bombay
Foto: Marie Brandberg

Bombay på SVERAKs hemsida >>

Läs mer om brittiskt korthår på SVERAKs hemsida >>

Brittiskt korthår - BSH

Brittiskt korthår, ofta kallad “britt”, är en stillsam och tystlåten ras. Brittens korta och täta plyschliknande päls med underull och knubbiga kropp gör att den ofta liknas vid en nallebjörn. Den är medelstor till stor, med muskulös och knubbig (cobby) kropp med korta, kraftiga ben och runda och fasta tassar.

Brittiskt långhår - BLH

Brittiskt långhår är en stillsam, tystlåten, vänlig och tillgiven ras. Pälsen är semilång till lång, tät och plyschliknande med underull. Den är medelstor till stor, med muskulös och knubbig (cobby) kropp med korta, kraftiga ben och runda och fasta tassar.

BLH

Läs mer om brittiskt långhår på SVERAKs hemsida >>

Burma på SVERAKs hemsida >>

Burma - BUR

Burma är en livlig, nyfiken och glad, mycket sällskaplig ras. Den blanka pälsen är mycket kort och utan underull med fin, silkig struktur. Den har en medellång kropp med kraftigt rundad bröstkorg, långa och muskulösa ben med små ovala tassar.

Burmilla - BML

Burmilla är en utåtriktad och social ras med milt och vänligt temperament. Pälsen är kort, silkig och tätliggande och underull gör att pälsen ges en lätt lyft. Den är medium i kropp och längd med en bröstkorg som ska vara rundad och medium i bredd. Ögonen är gröna.

Burmilla

Burmilla på SVERAKs hemsida >>

CHA

Läs mer om chartreux på SVERAKs hemsida >>

Foto från SVERAKs bildbank: Alegra Marie Samba SVERAK 292432 Foto: Liva Mazure

Chartreux - CHA

Chartreux är en rätt tystlåten ras och har ett lugnt och jämnt humör. Den glänsande blå, nästan upprättstående pälsen är mjuk, tjock och lite ullig. Den är medelstor till kraftig med muskulös kropp och medelhöga ben med stora tassar.

Cornish rex - CRX

Cornish rex är en livlig, intelligent och nyfiken ras som har stort behov av stimulans. Pälsen, som är rasens främsta kännetecken, är lockig eller vågig, mycket kort och silkesmjuk och utan täckhår. Cornish rex är högbent med slank, fast och muskulös kropp.

CRX

Cornish rex på SVERAKs hemsida >>

CYM

Läs mer om cymric på SVERAKs hemsida >>

Cymric - CYM

Cymric är en klok, tillgiven och personlig ras och förknippas som ”den svanslösa” katten, men det finns katter som har mer eller mindre “normal” svanslängd. Pälsen är mediumlång och tät med riklig underull. Cymric har en medelstor och kompakt kropp med kort rygg och kraftigt rund bakdel.

Devon rex - DRX

Devon rex är livlig, intelligent, företagsam och pratar gärna med en mild, behaglig röst. Pälsen är mycket lättskött, ingen egentlig pälsvård fordras och katten hårar obetydligt. Pälsen är lockig eller vågig och ska täcka hela katten. Kroppen är medellång och slank men ändå fast och muskulös.

Devon rex

Läs mer om devon rex på SVERAKs hemsida >>

DSP

Don sphynx på SVERAKs hemsida >>

Don sphynx - DSP

Don sphynx är en tillgiven ras som ofta tycker om att ligga bakom nacken eller sitta på axeln – eller sova under täcket. Den har nästan ingen pälsbeklädnad och beskrivs ibland som hårlös. Det är en medelstor, muskulös katt med kompakt och kraftig kropp.

Egyptian mau - MAU

Egyptian mau är en nyfiken och lekfull ras. Pälsen är tät och glansig och täckt av slumpvis strödda färgfläckar i varierande form och storlek. Den har en medellång och spenslig men ändå muskulös kropp med bakben som är proportionerligt längre vilket ger intrycket av att katten står på tå.

MAU

Läs mer om egyptian mau  på SVERAKs hemsida.

EUR

Läs mer om europé på SVERAKs hemsida >>

Europé - EUR

Europén är en livfull, anpassningsbar, godmodig och klok ras. Europé är inte en huskatt – utan är en raskatt med dokumenterad bakgrund och utan inblandning av andra raser. Pälsen är kort, spänstig, tät och glansig och förekommer i många färger och mönster. Det är en kraftig och muskulös katt.

Exotic - EXO

Exotic är en sällskaplig och vänlig katt med ett jämnt temperament. Den har en kort och tät päls, stående ut från kroppen. Exotic är en kraftig, kort och kompakt (cobby) ras med korta, grova ben och stora runda tassar och med kort, rund svans.

EXO

Läs mer om exotic på SVERAKs hemsida >>

Bild: S*Böörs Yohnny the Fox SVERAK 296573 Fotograf: Lena Böörs

GRX

German rex på SVERAKs hemsida >>

German rex - GRX

German rex är en tålmodig men ändå en aktiv ras som är mycket sällsynt. Pälsen är korthårig, vågig eller lockig och består enbart av överull. Den har en medellång, smidig och muskulös kropp med ett mer europélikt utseende än hos cornish rex och devon rex.

Helig birma - SBI

Helig birma, oftast kallad endast birma, är en lugn, vänlig och tystlåten ras. Den har en blank och silkig, medellång päls med lite underull. Det är en medium katt med ganska lång kropp och korta, kraftiga ben. Birman är ”maskad”, dvs ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Ögonen är klart blå.

SBI

Läs mer om helig birma på SVERAKs hemsida >>

JBT

Läs mer om japanese bobtail korthår på SVERAKs hemsida.

Bild: (N)Smallville’s Ginnosuke NRR 142131 Fotograf: SVERAK Barbro Åberg

Japanese bobtail korthår - JBS

Japanese bobtail korthår är en energisk och lekfull ras som är sällsynt i Europa. Det är en korthårig katt med en karaktäristisk svans som kan vara upp till 12 cm lång men som ofta bärs böjd och därför verkar kortare. Den har en lång, rektangulär, muskulös men slank kropp med höga, slanka ben – frambenen är kortare än bakbenen.

Korat - KOR

Korat är en nyfiken, charmig och intelligent ras som trots att den ger intrycket att vara liten och nätt kan vara tung och kompakt. Pälsen är helt grå med silversken, tätliggande och glänsande med lite eller ingen underull. Korat är en medelstor, smidig, muskulös katt med medelhöga ben. Ögonen är lysande gröna.

Korat

Läs mer om korat på SVERAKs hemsida >>

KBL

Läs mer om kurilean bobtail på SVERAKs hemsida >>

Kurilean bobtail - KBL/KBS

Kurilean bobtail är en ras med kort (3-8 cm) karaktäristisk pudervipp- eller pompomliknande svans och sägs se ut som ”en katt framifrån men som en kanin bakifrån”. Den förekommer både som semilånghår och korthår. Pälsen är silkig med tät underull. Det är en muskulös, stor till medium, katt med kompakt och kraftig kropp.

La perm - LPL/LPS

La perm är en lekfull, intelligent och social ras. Den pratar gärna med kuttrande mjuk röst. La perm långhår har tofsar bakom öronen, krage och en yvig plymsvans. Det är en medelstor katt – av lätt semiorientalisk typ – med muskulös kropp och höga ben, högre bak än fram, och en elegant hals.

LPL

Läs mer om la perm på SVERAKs hemsida >>

LYKOI - LYO

Varulvskatten, som den också kallas har en mjuk päls och den har inslag av ljusa hårstrån som ger ett intryck av, vad vi på människor brukar kalla ”grå tinningars charm” fast katterna har det över hela kroppen. Rasen beskrivs som aktiv, lekfull och nyfiken; en ras som passar i ett aktivt hem.

Läs mer om lykoi på SVERAKs hemsida >>

MCO

Läs mer om maine coon på SVERAKs hemsida >>

Maine coon - MCO

Maine coon är en nyfiken och lättlärd ras med ett stabilt temperament. Pälsen är silkesaktig och halvlång, tät och tjock, kortare på skuldrorna och huvudet, men längre på ryggen och bakbenen. Oftast är även öronen välpälsade – både inuti och utanpå -med tofsar på spetsen. Kroppen är lång, muskulös och bredbröstad.

Manx - MAN

Manx är en klok, tillgiven och personlig ras. Den förknippas ofta som ”den svanslösa” katten, men det finns katter som har mer eller mindre “normal” svanslängd. Pälsen är kort och tät med riklig underull. Manx har en medelstor och kompakt kropp med kort rygg och kraftigt rund bakdel.

MAN

Manx på SVERAKs hemsida >>

NEM

Läs mer om neva masquerade på SVERAKs hemsida.

Från SVERAKs bildbank: S*Aleigas Amazing Golden Shico SVERAK 242319 Foto: Ulrika Johansson

Neva Masquerade - NEM

Neva masquerade är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna “pratar”. Pälsen är mycket tät – relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Neva masquerade är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals.

Norsk skogkatt - NFO

Norsk skogkatt, skogisen, är en vänlig ras som gärna småpratar – utan att vara högljudd. Den har en speciell päls med tjock underull samt långa vattenavstötande täckhår hängande över ryggen utmed sidorna. Skogisen är storvuxen och muskulös med lång kropp och höga ben – bakbenen är högre än frambenen.

NFO

Läs mer om norsk skogkatt på SVERAKs hemsida >>

OCI

Läs mer om ocicat på SVERAKs hemsida >>

Ocicat - OCI

Ocicat är en sällskaplig, aktiv, intelligent och tystlåten katt, sitt till synes vilda yttre till trots. Pälsen är kort, slätliggande och glansig med tydligt runda fläckar, så kallade spottar. Ocicat är kraftfullt och smidigt byggd, har medellånga, muskulösa ben med ovala, kompakta tassar och lång, medelsmal svans.

Orientaliskt korthår - OSH

Orientaliskt korthår är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför ras. Pälsen är kort, silkig och tätliggande och saknar nästan helt underull. Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Ögonen är gröna med undantag för vita katter, som kan ha blå, gröna eller olikfärgade ögon.

OSH

Läs mer om orientaliskt korthår på SVERAKs hemsida >>

OLH

Läs mer om orientaliskt långhår på SVERAKs hemsida >>

Orientaliskt långhår - OLH

Orientaliskt långhår är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför ras. Den har typmässigt samma standard som en orientaliskt korthår. Den är alltså fullfärgad och på en vuxen orientaliskt långhår är ögonen lysande gröna med undantag för vita katter, som kan ha blå, gröna eller olikfärgade ögon.

Perser - PER

Perser är en harmonisk och lugn, diskret och tystlåten ras med ett jämnt temperament. Perserns långa päls, med mycket underull, är silkig och med en lång stor krage. Det är en kraftig, kort och kompakt (cobby) ras med korta, grova ben och stora runda tassar och med kort, rund svans.

PER

Perser på SVERAKs hemsida >>

PEB

Peterbald på SVERAKs hemsida >>

Från SVERAKs bildbank: (N)Manhunter’s Whos Smiling Now SVERAK 294638 Foto: Pernille Pedersen

Peterbald - PEB

Peterbald är en katt av orientalisk typ och motsvarar typmässigt övriga orientaliska raser – dock med den stora skillnaden att peterbald har lite eller ingen pälsbeklädnad och därför ibland beskrivs som ”nakenkatt”. Peterbald är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben.

Ragdoll - RAG

Ragdoll är en tystlåten och lugn ras. Den har en tendens att fullständigt slappna av när man lyfter den och detta har gett den namnet ragdoll (eng: trasdocka). Pälsen är medellång till lång och silkig. Ragdoll är stor och kraftig med lång muskulös kropp med medelhöga muskulösa ben. Det är en maskad ras med blå ögon.

Ragdoll

Läs mer om ragdoll på SVERAKs hemsida >>

RUS

Russian blue på SVERAKs hemsida >>

Russian blue - RUS

Russian blue, ryssen, är en elegant, livlig, lekfull, social och smidig ras. Pälsen är kort, silkig och mjuk – plyschaktig och silverskimrande. Ryssen är en elegant, medelstor, muskulös och långsträckt katt på höga ben. Den har intensivt gröna ögon.

Selkirk rex - SRL/SRS

Selkirk rex finns både som långhår och korthår. Det är en social, nyfiken och tillgiven ras. Pälsen är mjuk och löst lockig, tjock och fyllig. Selkirk rex är en mellanstor till stor katt med något upphöjd bakdel och bastant lång kropp.

SRL

Selkirk rex på SVERAKs hemsida >>

SIA

Läs mer om siames på SVERAKs hemsida >>

Siames - SIA

Siames är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför ras. Pälsen är kort, silkig och tätliggande och saknar nästan helt underull. Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Siamesen är ”maskad”, dvs ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Ögonen är intensivt mörkblå.

Sibirisk katt - SIB

Sibirisk katt är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna “pratar”. Pälsen är mycket tät – relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Sibirisk katt är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals.

SIB

Läs mer om sibirisk katt på SVERAKs hemsida >>

SIN

Singapura på SVERAKs hemsida >>

Singapura - SIN

Singapuran är en glad, nyfiken, mycket social och lekfull ras. Det är en liten – om inte den minsta – ras med en normalvikt mellan 2-3 kg. Pälsen är mycket kort och tättliggande mot kroppen. Den är i storlek liten till medium med en muskulös kropp, medellånga ben och små tassar.

Snowshoe - SNO

Snowshoe är en livlig och aktiv, nyfiken och social ras. Pälsen är kort, silkig och tättliggande utan underull. Snowshoe har en muskulös och långsträckt kropp med knubbiga, medelhöga ben och runda, stora tassar. Det är en ”maskad” ras, dvs ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Ögonen är blå.

SNO

Läs mer om snowshoe på SVERAKs hemsida >>

SOK

Sokoke på SVERAKs hemsida >>

Sokoke - SOK

Sokoke är en livlig och alert och självständig ras. Pälsen är mycket kort och tättliggande med lite eller ingen underull. Den har en medium till lång kropp med kraftig benstomme, välutvecklad bröstkorg och långa, eleganta ben – bakbenen är längre än frambenen.

Somali - SOM

Somali är en aktiv och nyfiken ras som älskar att vara med där det händer saker i hemmet. Pälsen är halvlång (semilånghår) men den är lättskött och tovar sällan. Det är en medelstor katt som gör ett graciöst och elegant intryck. Den är slank, smidig och muskulös.

SOM

Somali på SVERAKs hemsida >>

SPH

Sphynx på SVERAKs hemsida.

Sphynx - SPH

Sphynx är en trevlig, social och tillgiven ras. Den har nästan ingen pälsbeklädnad och beskrivs ibland som hårlös. Ofta har sphynxen ett knappt synligt fjun som gör att huden känns som persika. Sphynx är en liten till medelstor katt med långsträckt kropp med muskulösa bakben.

Thai - THA

Thai motsvarar enligt en del den gamla siamestypen. Pälsen är kort och silkig med lite underull. Thai är en elegant formad katt, med slank kropp och lång, avsmalnande svans. Ögonen är intensivt mörkblå.

TUA

Läs mer om turkisk angora på SVERAKs hemsida >>

Turkisk angora - TUA

Turkisk angora är en elegant, graciös, vänlig och livlig ras. Pälsen är halvlång, glansig och silkig utan underull. Den kan “våga sig” på magen – med en aning längre päls på halsen, bröstet och på bakbenen. Turkisk angora är medelstor med en lång muskulös kropp, något högre bakdel än framdel, och slanka, höga ben med små tassar.

Turkisk van - TUV

Turkisk van, eller ”turk” som den ofta kallas, är nyfiken, livlig, intelligent och sällskaplig, småpratar gärna och svarar på tilltal. Pälsen är halvlång, av silkig kvalité, saknar underull och är lättskött. Turken är en medelstor katt som är lång i kroppen men ända muskulös och kraftig.

TUV

Turkisk van på SVERAKs hemsida >>