Kattungar till salu - turkisk angora

Information om turkisk angora

Turkisk angora är en elegant, graciös, vänlig och livlig ras. Den är sällskaplig, småpratar gärna och svarar på tilltal.

Turkiska angorans päls

Pälsen är halvlång, glansig och silkig utan underull. Den kan “våga sig”  på magen – med aningen längre päls på halsen, bröstet och på bakbenen. Svansen är lång och yvig. 

Turkiska angorans storlek och utseende

Turkisk angora är medelstor med en lång muskulös kropp, något högre bakdel än framdel, och slanka, höga ben med små tassar.

Huvudet är kilformat. Hakan är lätt rundat med hakspetsen i linjen med nosspetsen. Ögonen är stora, snett snedställda och ovala med färgerna bärnsten, odd-eyed eller blå. Öronen är breda vid basen, spetsiga och tofsade och sitter högt på huvudet.

Turkisk angoras historia och ursprung 

Turkisk angora är en mycket gammal kattras, förmodligen en av världens äldsta och den kan spåras längre tillbaka än någon annan kattras. Man anser att den turkiska angoran är grunden för alla långhårsraser.

Man kan finna turkisk angora i hela Turkiet. Många har dem som vanliga huskatter men på Ankara Zoo bedriver man planerad avel på angorakatter för att bevara rasen.

Den moderna turkisk angora har en mycket kort historia. I början på 60-talet köpte ett amerikanskt par två angorakatter från Ankara Zoo och återupprättade rasen i USA. Från början avlade man bara på helvita katter men eftersom man fick ungar i andra färger började man så småningom att inse värdet av dem också.

De populäraste kattraserna i Sverige

Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år. Vill du veta vilken plats turkisk angora hamnade på i topplistan förra året? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Turkisk angora till salu

Besök våra kattannonser “turkisk angora till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Har din katt sprungit bort?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din turkiska angora med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.