Kattungar till salu - Sphynx

Information om Sphynx

Sphynx är en trevlig, social och tillgiven ras.

Den är känslig för kyla och solsken och som andra “nakenkatter” har den en hög ämnesomsättning för att hålla kroppsvärmen – därför äter den mycket och ofta och ska ha fri tillgång på mat.

Har en sphynx päls eller…

Sphynx har nästan ingen pälsbeklädnad och beskrivs ibland som hårlös. Huden ligger i tydliga veck kring exempelvis skuldror, hals och leder. Ofta har sphynxen ett knappt synligt fjun som gör att huden känns som persika. Vid beröring känns den varm.

En sphynx behöver självklart ingen pälsvård – däremot hudvård. Katter producerar “pälsolja” och för en nakenkatt innebär det att huden blir kladdig och fet. Regelbundna bad och allmän hudvård är alltså nödvändigt.

Sphynxens storlek och utseende

Det är en liten till medelstor katt med långsträckt kropp med muskulösa bakben. Tassarna är ovala med stora långa tår och trampdynorna är betydligt tjockare än på andra raser (det ser nästan ut som om de har “luftkuddar” under tassarna). Svansen är lång och avsmalnande.

Huvudet är litet och kilformat med markerade morrhårskuddar, höga markerade kindben, stora, breda, ovala och snett placerade ögon och mycket stora öron.

Sphynxens historia och ursprung

Hårlösa katter har förekommit på många håll under lång tid även om det inte ledde till någon framgångsrik avel på dessa katter. Starten till sphynxaveln skedde i Kanada i mitten av 1960-talet där en hårlös katt föddes, i en kull av normalpälsade kullsyskon, och försöket att avla på denna katt lyckades. I slutet av 1960-talet ansöktes om rasgodkännande i CFA då man även namngav rasen till sphynx eftersom man tyckte att den påminde om de egyptiska kattstatyerna. CFA godkände rasen men senare drogs godkännandet tillbaka på uppfödarnas begäran eftersom ärftliga defekter visade sig men sphynxen har återigen godkänts inom CFA.

Under 1970-talet startade de första avelsprogrammen i Europa (framför allt i Nederländerna) och samavel har skett med bland annat amerikanskt korthår, eruopé och till viss del devon rex.

Sphynxens vara eller icke vara har under åren väckt en del debatt men på FIFes generalförsamling 2001 beslutades att godkänna den som ras.

Lista över de populäraste kattraserna i Sverige

Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år. Vill du veta vilken plats sphynx hamnade på i senaste topplistan? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Sphynx till salu

Besök våra kattannonser “sphynx till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Har er katt sprungit bort?

Ingen fara! Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din sphynx med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.