Kattungar till salu - somali

Information om somali

Somali är en aktiv och nyfiken ras som älskar att vara med där det händer saker i hemmet. Att jaga och apportera är en sysselsättning som kan hålla en somali aktiv under många timmar. Det brukar inte vara svårt att lära den läraktiga somali att gå i sele/koppel.

Pälsen hos somali

Pälsen är halvlång (semilånghår) men den är lättskött och tovar sällan. Hårstråna har dubbel eller trippel ticking vilket betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband – det gör somalins päls unik. Även andra raser kan ha delvis tickad päls, men då alltid i kombination med tecken av olika slag som ränder eller fläckar.

Svansen ska vara buskig som en rävsvans. Önskvärt är också en välutvecklad ”krage och byxor”, vilket innebär att somalikatten har riklig päls runt halsen och på bakbenen.

Vill du ha en korhårig somali? Läs mer om syskonrasen abessinier.

Kattrasen somalis historia och ursprung

Abessiniern är en gammal ras med en spännande historia som går tillbaka till åtminstone 1800-talet. I början av 1900-talet var dock inte raskattaveln speciellt omfattande så av naturliga skäl blev det svårt att hålla rasen fri från främmande inslag, speciellt under världskrigen. Därför dök det efter andra världskriget då och då upp långhåriga kattungar i abessinierkullar.

Långhårsanlaget kan ligga dolt i flera generationer hos korthåriga katter och visar sig först då två korthårskatter med långhårsanlag paras. De oönskade långhåriga kattungar som dök upp i abessinierkullarna gömdes undan ända tills en amerikanska började ta dem tillvara. Detta skedde på 1960-talet. 1977 godkändes somalin av den amerikanska kattorganisationen CFA.

Lista över de populäraste kattraserna i Sverige

Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år. Vill du veta vilken plats somali hamnade på i förra årets topplistan? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Somali till salu

Besök våra kattannonser “somali till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Har er katt sprungit bort?

Ingen fara! Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din somali med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.