Kattungar till salu - siames

 

Information om siames

Siames är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför ras, som med sitt karaktäristiska djupa röstläge ”talar” med bestämd stämma. Den trivs bäst om den, utöver människan, har andra katter omkring sig.

Pälsen hos en siames

Pälsen är kort, silkig och tätliggande och saknar nästan helt underull.

Storlek och utseende på en siames

Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är lång och piskliknande, smal vid roten och avsmalnande till en tunn spets.

Huvudet är medelstort och trekantigt med raka linjer och de mandelformade ögonen är intensivt mörkblå och snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak. Öronen är mycket stora och följer huvudets trekantsform.

Siamesen är ”maskad”, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Kroppsfärgen är generellt ljus.

Siamesens historia och ursprung

Siamesen anses härstamma från Siam, nuvarande Thailand, och finns omnämnd i skrifter redan från mitten av 1300-talet. Den ansågs av munkarna vara en helig katt och hölls som sällskap, inte råttfångare alltså, i många kloster.

Den finns omnämnd och avbildad i litteraturen redan i slutet av 1700-talet och på det som brukar kallas ‘den första moderna’ kattutställningen i London 1871 fanns siamesen representerad, om än inte som egen ras.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet förekom det en hel del import av siameser bland högreståndsfamiljer i Europa, främst Storbritannien. De flesta av dessa klarade sig dock inte någon längre tid men av dem som överlevde parades en del med andra raser. Dessa kunde därmed föra anlagen vidare och så småningom uppstod en verklig siamesavel.

Inom SVERAK var siamesen fram till 1960-talet den mest  registrerade raskatten.

Den vitfläckiga siamesen (tidigare seychellois korthår) uppstod som ras i USA på 1970-talet, från början efter parning mellan en maskad siames och vitfläckig amerikanskt korthår.

Lista över de populäraste kattraserna i Sverige

Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år. Vill du veta vilken plats siames hamnade på i senaste topplistan? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Siames till salu

Besök våra kattannonser “siames till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Är katten försvunnen?

Ingen fara! Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din siames med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.