Kattungar till salu - russian blue

 

Information om russian blue

Russian blue, ryssen, är en elegant, livlig, lekfull, social och smidig ras som gärna befinner sig på hög höjd.

Pälsen hos russian blue

Pälsen är kort, silkig och mjuk – plyschaktig och silverskimrande.

Storlek och utseende hos russian blue

Ryssen är en elegant, medelstor, muskulös och långsträckt katt på höga ben. Den har en långsträckt och elegant kropp med lång, gracil hals, långa slanka ben med små, ovala tassar som har mörkt lavendelfärgade trampdynor. Svansen är ganska lång och hela vägen avsmalnande.

Huvudet har en kort kil med lång flat skalle. Den har kraftig haka, stora, tämligen spetsiga transparenta öron och stora, mandelformade, brett placerade intensivt gröna ögon.

Russian blues historia och ursprung

Russian blue kommer liksom många andra raser troligtvis från Asien, även om flera tidigare benämningar, till exempel Archangelsk katt och Malteserkatt, tyder på annat ursprung. Dessa katter följde med på skepp lastade med timmer från norra Ryssland till England under 1800-talet. Det var i England aveln startade och där det nuvarande namnet först användes.

Krigen i Europa gick hårt åt kattbestånden och modern russian bluehistoria börjar på 1940-talet i Danmark. En blå katt av russian bluetyp, med namnet Pierette, parades med en brunmaskad siames med anlag för blått. Den blå avkomman registrerades som russian blue.

Den skandinaviska typen av russian blue skiljer sig något från amerikansk typ där pälsfärgen är ljusare och öronen sitter något lägre på huvudet. Den skiljer sig också något från engelsk/kontinental typ där öronen sitter något högre och där huvudet är något längre och smalare.

 

Vilka är de populäraste kattraserna i Sverige?

Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år. Vill du veta vilken plats russian blue hamnade på i senaste topplistan? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Russian blue till salu

Besök våra kattannonser “russian blue till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Har er katt sprungit bort?

Ingen fara! Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din russian blue med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.