Kattungar till salu -ragdoll

Ragdoll till salu

Information om ragdoll

Ragdollen är en tyst och lugn kattras som är nyfiken och tycker om att vara nära sin familj. Det är inte en ras som söker sig till höga höjder, utan föredrar oftast lägre platser.

Rasen är känd för sin tendens att bli helt avslappnad när den lyfts, vilket har gett upphov till namnet ragdoll, som betyder ‘trasdocka’ på engelska. Dess gångstil är också unik; den vandrar med en vaggande rörelse, vilket sannolikt beror på att den placerar sina bakben brett isär.

Päls hos ragdoll

Pälsen, som är medellång till lång och silkig, ligger tätt mot kroppen och “skiktar” sig något när katten rör sig.  Ragdollen är en maskad ras med blå ögon och är en av det fåtalet raser där vitfläck är godkänt i kombination med maskfärgen.

Storlek, vikt och utseende på ragdoll

Den är stor och kraftig med lång muskulös kropp, kraftig nacke, medelhöga muskulösa ben och runda tassar med tofsar. Svansen är lång och buskig.

Huvudet är brett och mjukt triangelformat med välutvecklade kinder och en nos som har en liten böj. De stora ögonen är ovala till formen och och öronen, som är placerade brett isär, är lätt framåttippade och medelstora med rundade toppar.

Ragdoll utvecklas relativt långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.

Ragdollens historia och ursprung

Ragdollen är en ras som i sitt ursprung härstammar från USA och många är historierna om dess bakgrund.

Som en trasdocka; ledlös och utan känsla för smärta – det är en skröna om ragdollen och den är fullständigt felaktigt! Ragdollen är självklart inte okänslig för smärta och lealös – ja kanske beror det på att ragdollen kan bli fullkomligt avslappnad när den blir buren och på det sättet uppfattas som lealös.

Allt startade på 1960-talet av en uppfödare vid namn Ann Baker i Kalifornien. Hon brukade låna in en perserliknande hane vid namn Blackie till sina parningar. Han var son till Josephine, en vit långhårig huskatt. Blackie hade en bror som Ann gillade, Daddy Warbucks, som var maskad och hade en okänd fader.

Dessa två hanar parades tillbaka på sin mamma Josephine. Blackie och Josephine fick en avkomma som hette Buckwheat som var en svart, korthårig burmaliknande hona. Daddy Warbucks och Josephine fick en avkomma som hette Fugianna, som var en brunmaskad bicolour hona. Dessa fyra katter var grunden för rasen idag och delades upp i två sidor kallade darkside och lightside. Lightside var mer slanka och hade ett lite längre nospart medans darkside hade kortare nos, mindre öron och mer bastant kropp. Målet var att para ihop de två olika sidorna för att få fram den perfekta kombinationen.

Ragdollen blev godkänd i USA 1969 och kom sedermera till England 1982.

Tio-i-topp vanligaste kattraserna

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdar mer än 2000 st stamtavlor per år när det gäller kattrasen ragdoll? Vill du veta vilken plats de hamnade på i topplistan föregående år? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Ragdoll till salu

Besök våra kattannonser “ragdoll till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Bortsprungen katt?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information. 

Försäkra din ragdoll med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här.
 
Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.