Kattungar till salu - peterbald

 

Information om peterbald

Peterbald är en katt av orientalisk typ och motsvarar typmässigt övriga orientaliska raser – dock med den stora skillnaden att peterbald har lite eller ingen pälsbeklädnad.

Peterbald är en ras som är mycket social och älskar nya människor. En perfekt familjekatt som gärna följer med ut på äventyr och promenader. Den är intelligent och lekfull med en stor flockkänsla och alla i familjen vill den bli kompis med.

Rasen har ändå ett lugn och trivs allra bäst som innekatt och vill gärna sova ihop med minst en kattkompis eller sin ägare under täcket oftast.

Den svarar dig när du pratar med den och påminner mycket om en hund på flera sätt.

Pälsen hos peterbald

Peterbald är en så kallad nakenkatt, men till skillnad från vanlig sphynx så är dess anlag för nakenhet dominant. Detta innebär att det finns flera olika varianter av ”päls” på rasen. Total hårlöshet är att föredra men det är enligt standarden tillåtet med viss behåring på nosrygg, öronbas, ben och svans.

Peterbald har “rynkor” som är koncentrerade runt nosen, mellan ögonen och omkring/vid skuldrorna.

Den nakna varianten av peterbald behöver självklart ingen pälsvård – däremot hudvård. Katter producerar “pälsolja” och för en nakenkatt innebär det att huden blir kladdig och fet. Det är också viktigt att “rynkorna” hålls rena och torra. Regelbundna bad och allmän hudvård är alltså nödvändigt.

Pälsen är väldigt spännande och omväxlande och katten finns i flera olika pälsvarianter och kan även vara helt naken.

Flockpälsen är nästan naken, men tittar man noga så finns päls på benen, nosen och eventuellt lite på kroppen men väldigt sparsamt.

Velourpälsen är massa kort päls över hela kattens kropp som max är några millimeter långt, dessa katter kallas sammetskatter då det är precis den känslan när man klappar på dem.

Brushpälsen är lockig och finns i light brush, bush och heavy brush även då kallad teddy päls då den är så mjuk och luddig, annars kan brush vara något sträv i sin struktur.

Peterbald finns även i helt vanlig siames eller Orientalpäls.

Den ska gärna ha synliga rynkor på pannan vid utställning.

Pälsvården är enkel och enbart vissa katter av rasen kräver bad regelbundet, exempelvis dom helt nakna katterna oftast eller flockpälsade.

Dom fäller inget eller väldigt lite.

Storlek och utseende på en peterbald

Peterbald är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är lång.

Huvudet är medelstort och trekantigt med raka linjer, de mandelformade ögonen är snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak. Öronen är mycket stora och följer huvudets trekantsform.

Alla ögonfärger är tillåtna och även alla färger och mönster på katten.

Det är en frisk ras som har relativt stor genpool då det är tillåtet att para Peterbald med Siames, Oriental och även Balines.

Peterbalds historia och ursprung

Hårlösa katter har förekommit på många håll under lång tid även om det inte ledde till någon framgångsrik avel på dessa katter. I Sankt Petersburg parades 1994 en don sphynx hane vid namn Afinogen Myth med Radma von Jagerhov, en orientalisk korthårshona och resultatet lade grunden till dagens peterbald.

Namnet peterbald är en kombination av staden rasen grundlades i (Petersburg) samt det mest karakteristiska för rasen – dess nakenhet (engelskans skallig =  bald).

1996 erhöll rasen sin första standard i ryska förbundet SFF.

 

Lista över de populäraste kattraserna i Sverige

Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år. Vill du veta vilken plats peterbald hamnade på i senaste topplistan? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Peterbald till salu

Besök våra kattannonser “peterbald till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Har er katt sprungit bort?

Ingen fara! Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din peterbald med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.