Kattungar till salu - perser

Perser

 

Information om perserkatten

Perser är en harmonisk och lugn, diskret och tystlåten ras med ett jämnt temperament. Den är pigg, alert och livlig – även om den kanske är lite lugnare än andra kattraser.

Perser är sällskapliga katter och trivs ofta utmärkt tillsammans med både andra kattraser och hundar. Perserägare säger ibland att “perser har ett hjärta av guld”.

Pälsen och pälsvård hos perser

Perserns långa päls, med mycket underull, är silkig och med en lång stor krage. Svansen är kort och välpälsad.

Pälsen kräver en hel del vård i form av borstning men även genom regelbunden badning – en päls som är ren tovar inte alls på samma sätt som en som är fet och smutsig. Hur ofta en perser ska badas är väldigt individuellt, främst beroende på kattens kvalité på pälsen men även om den är inne i en fällningsperiod. I normalfallet brukar det räcka med att bada katten varje eller varannan månad men fäller katten underlättar det om man badar den något oftare.

Perser förekommer i drygt 300 färgvarianter.

Vill du ha en korthårig perser? Läs mer om syskonrasen exotic.

Storlek och utseende hos perser

Perser är en kraftig, kort och kompakt (cobby) ras med korta, grova ben och stora runda tassar och med kort, rund svans.

Huvudet är runt med kort bred nos, kraftig haka och en helt rundad panna. Ansiktet ska ha ett sött, öppet uttryck. De uttrycksfulla ögonen är stora, runda och placerade brett isär. Öronen är små och rundade och sitter brett isär.

Perserns historia och ursprung

Att långhårskatter existerat i Mindre Asien sedan hundratals år visar fynd av reliefer och annat bildmaterial och sedan 1500-talet har de varit kända i Europa. Dessa långhåriga, vackra katter blev populära vid den praktälskande franske kungens hov i 1700-talets Frankrike. Det fanns då två varianter av långhåriga katter; perser (som tros härstamma från Persien / Iran) och angora (som tros härstamma från Ankara / Turkiet).

Persern hade brett, runt huvud, yvig päls och kort kropp medan angoran var slank och högbent med trekantigt ansikte och längre päls. De ursprungliga raserna korsades och efter selektiv avel fick man så småningom fram dagens perser.
Dagens perser härstammar från England och framförallt USA. De perserkatter som man i Sverige och Norden avlade på fram till mitten av 1980-talet kom i huvudsak från England. Därefter är det i stort sett enbart katter som härstammar från USA som används i avel. I USA har man en betydligt bredare avelsbas (fler katter) än i England, vilket har gjort att man kommit längre i sin strävan efter den “perfekta katten”. Deras arbete ligger till grund för perseruppfödarna i Sverige i dag, som har fått fram en perser som mycket väl överensstämmer med den standard (rasbeskrivning) som finns; en söt katt med runt huvud, kort nos och lång vacker päls!

Lista över de vanligaste kattraserna i Sverige

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år? Vill du veta vilken plats perser hamnade på i senaste topplistan? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Perser till salu

Besök våra kattannonser “perser till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Hittat bortsprungen katt?

Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din perser med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.