Kattungar till salu - orientaliskt långhår

Orientaliskt långhår

 

Orientaliskt långhår Foto: Eivor Rasehorn

Information om orientaliskt långhår

Orientaliskt långhår är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför ras. Den trivs bäst om den, utöver människan, har andra katter omkring sig.

Den har typmässigt samma standard som en orientaliskt korthår. Den är alltså fullfärgad och på en vuxen orientaliskt långhår är ögonen lysande gröna med undantag för vita katter som kan ha blå, gröna eller olikfärgade ögon (så kallade odd-eyed).

Pälsen hos orientaliskt långhår

Pälsen är lång och silkig nästan helt utan underull och längst är den kring halsen, skuldrorna och svansen.

Storlek och utseende på en orientalisk långhår

Den är en elegant formad, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är mycket lång och den, på orientalen pisklika svansen, göms under det långa håret.

Huvudet är medelstort och trekantigt  med raka linjer och de mandelformade intensivt gröna ögonen är snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak. Öronen är mycket stora och följer huvudets trekantsform.

Orientaliskt långhårs historia och ursprung

Rasen orientaliskt långhår uppstod efter medveten experimentavel för att få fram långhåriga orientaler och importer av syskonrasen balines underlättade framavlandet.

1985 godkände FIFe den nya rasen orientaliskt långhår som året efter kom att ändra namn till javanes. Kärt barn har många namn för orientaliskt långhår javanes går under andra beteckningar i Nordamerika och Storbritannien. Den 1 januari 2004 “döptes” rasen javanes om till orientaliskt långhår.

Lista över de populäraste kattraserna i Sverige

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år? Vill du veta vilken plats orientaliskt långhår hamnade på i förra årets topplista? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Orientaliskt långhår till salu

Besök våra kattannonser “orientaliskt långhår till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Har du hittat en bortsprungen katt?

Ingen fara! Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din orientaliska långhår med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.