Kattungar till salu - orientaliskt korthår

Orientaliskt korthår

Information om orientaliskt korthår

Orientaliskt korthår är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför ras. Den trivs bäst om den, utöver människan, har andra katter omkring sig.

Den har typmässigt samma standard som en siames, men den ska vara fullfärgad i stället för maskad. En annan skillnad är att på en vuxen orientaliskt korthår är ögonen lysande gröna (mot siamesens intensivt blå) med undantag för vita katter som kan ha blå, gröna eller olikfärgade ögon (så kallade odd-eyed).

Pälsen hos orientaliskt korthår

Pälsen är kort, silkig och tätliggande och saknar nästan helt underull.

Storlek och utseende på orientaliskt korthår

Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är lång och pisliknande, smal vid roten och avsmalnande till en tunn spets.

Huvudet är medelstort och trekantigt med raka linjer och de mandelformade ögonen är intensivt gröna och snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak. Öronen är mycket stora och följer huvudets trekantsform.

Orientaliskt korthårs historia och ursprung

Rasen oriental uppstod i England i början av 1950-talet som utfall efter experimentavel för att se om det gick att få fram helfärgade siameser. Så småningom röntes framgång och fler uppfödare fortsatte med denna avel och 1958 godkändes katterna som en ny ras under beteckningen Chestnut brown foreign som sedermera bytte namn till havanna.  Några katter exporterades till USA och utgör stamfäder till den amerikanska varianten Havanna brown som godkändes 1959 (och som i USA fortfarande heter detta och dessutom har kvar ursprungsstandarden).

På 1960 parades nya katter in och målet var att avla fram en helvit siames, så kallad foreign white.

Flera färger godkändes på 60- och 70-talet. SVERAKs delegat rapporterade från GF 1972 “Korthårskatter av siamtyp så kallade SLANKFORM blev godkända till vissa delar. Typbeteckningen ändras till ORIENTALISK SLANKFORM. Standarden godkänns för EBONY (svarta), LAVENDEL (lila) samt tidigare godkända HAVANNA (bruna), dessa skall ha gröna ögon utan spår av gult“.

Under flera år benämndes rasen endast som oriental (med EMS-kod ORI) men återtog namnet orientaliskt korthår från den 1 januari 2004.

Lista över de populäraste kattraserna i Sverige

Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år. Vill du veta vilken plats orientaliskt korthår hamnade på i senaste topplistan? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Orientaliskt korthår till salu

Besök våra kattannonser “orientaliskt korthår till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Har er katt sprungit bort?

Ingen fara! Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din oriental med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.