Kattungar till salu - ocicat

Information om ocicat

Ocicat är en sällskaplig, aktiv, intelligent och tystlåten katt, sitt till synes vilda yttre till trots.

Pälsen hos ocicat

Pälsen är kort, slätliggande och glansig med tydligt runda fläckar, så kallade spottar. Bortsett från svansspetsen ska hela katten – även magen – vara mönstrad.

Storlek och utseende på en ocicat

Ocicat är kraftfullt och smidigt byggd, har medellånga, muskulösa ben med ovala, kompakta tassar och lång, medelsmal svans.

Huvudet är mjukt triangelformat med kraftig, välutvecklad haka och brett nosparti. Ögonen, som kantas av en eyeliner, är stora och mandelformade.

Historia och ursprung gällande ocicat

Rasen ocicat uppstod i USA i början av 1960-talet genom experimentparning mellan abessinier och siames. Resultatet blev sedermera en “spottad” katt som rönte stor uppmärksamhet då det vid denna tid inte var vanligt med “spottad” katter. I slutet av 1970-talet parade man in american shorthair för att få en i storlek större katt.

Namnet ocicat lär ha tillkommit efter en hopslagning av de först föreslagna rasnamnen ocelette (efter kattens ozelotlika utseendet) och accicat (engelskans accident betyder olyckshändelse – och första ocicaten Tonga tillkom genom en sådan) och så sent som 1987 erhöll ocicat full certifikaträtt av det amerikanska förbundet CFA.

En av Sveriges populäraste kattraser

Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år. Kan du gissa vilken plats ocicat hamnade på i förra årets topplista? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Ocicat till salu

Besök våra kattannonser “ocicat till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Har ni hittat en katt som sprungit bort?

Ingen fara! Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din ocicat med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.