Kattungar till salu - norsk skogkatt

Norsk skogkatt

Information om norsk skogkatt

Norsk skogkatt, skogisen, är en vänlig ras som gärna småpratar – utan att vara högljudd. Många skogisar föredrar att befinna sig högt – på hyllor, skåp och liknande – så ett högt klösträd i ett skogshem är inte fel.

Den passar, trots att det ibland påstås annat, alldeles utmärkt som innekatt.

Pälsen och pälsvård gällande norsk skogkatt

Skogisen är anpassad att leva i ett bistert klimat varför den har en speciell päls med tjock underull samt långa vattenavstötande täckhår hängande över ryggen utmed sidorna.

Vuxna djur har kindskägg, krage och ”byxor” på bakbenen.

Storlek, vikt och utseende på en norsk skogkatt

Skogisen är storvuxen och muskulös med lång kropp och höga ben – bakbenen är högre än frambenen. Den har en trekantig huvudform, stora tofsförsedda öron och något snedställda ögon. Den kraftiga hakan och den raka näsan förstärker det vilda utseendet.

Den utvecklas långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.

Norsk skogkatts historia och ursprung

Redan tidigt i litteraturen omnämns norsk skogkatt som Huldrekatta eller Trollkatta. Denna stora och robusta katt har under århundraden avlats fram i en kall och hård norsk natur.

I slutet på 1930-talet började norrmännen att inse att denna Trollkatta höll på att försvinna. Den första skogkatten visades upp redan 1938 på en kattutställning men det dröjde ända in på slutet av 1960-talet innan de första entusiasterna började avla fram sin national (s)katt på allvar.

Norsk skogkatt är en av de populäraste kattraserna i Sverige

Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år. Vill du veta vilken plats skogisen hamnade på i senaste topplistan? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Bortsprungen katt?

Ingen fara! Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din skogis med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.