Kattungar till salu - manx

Manx
Yamasee MX L Darling Duchess SVERAK 206019

Information om manx

Manx är en klok, tillgiven och personlig ras. Den förknippas ofta som ”den svanslösa” katten, men det finns katter som har mer eller mindre “normal” svanslängd.

Pälsen hos manx

Pälsen är kort och tät med riklig underull och är “dubbel” – det vill säga den består av lika delar täckhår som mellan- och ullhår. Detta gör att pälsen inte är slätliggande utan luftig.

Vill du ha en långhårig manx? Läs mer om syskonrasen cymric.

Storlek och utseende på manx

Manxen har en medelstor och kompakt kropp med kort rygg och kraftigt rund bakdel. Benen är kraftiga och muskulösa med runda tassar. Bakbenen är något längre än frambenen, som är brett placerade, vilket gör att den får en lutande profil.

Huvudet är runt och brett med framträdande kinder och medellång näsa samt stora, runda ögon.

Manxens historia och ursprung

Manxen “upptäcktes” troligen på Isle of Man – en ö mellan Irland och Skottland. Eftersom svanslösheten är en mutation kan uppträda, om än sällsynt, hos andra raser men i och med att den levde på en ö var populationen isolerad och anlaget inavlades.

Det är en gammal ras och fanns med bland de raser som först registrerade och ställdes ut i Storbritannien.

Topplista över de vanligaste kattraserna i Sverige

Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år. Vill du veta vilken plats manx hamnade på i förra årets topplista? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Manx till salu

Besök våra kattannonser “manx till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Hittat någons katt?

Det finns hjälp att få! Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din manx med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.