Kattungar till salu - kurilean bobtail

Kurilean bobtail

Information om kurilean bobtail

Kurilean bobtail är en ras med kort (3-8 cm) karaktäristisk pudervipp- eller pompomliknande svans och sägs se ut som ”en katt framifrån men som en kanin bakifrån”. Den förekommer både som semilånghår och korthår.

Pälsen hos en kurilean bobtail

Pälsen är silkig med tunn underull.

En kurilean bobtail långhår ska helst ha kindskägg, krage och ”knäbyxor” och öronen ska vara tofsförsedda med tofsar.

Kurilean bobtails storlek och utseende

Det är en muskulös, stor till medium, katt med kompakt och kraftig kropp. De muskulösa benen är medelhöga – bakbenen är längre än frambenen – med ovala tassar.

Huvudet har höga och tydliga kindben och en bred rak nos. Öronen är vida vid basen, medelstora och framåtlutande med lätt rundade spetsar. Ögonen, som är placerade brett isär, är något snett placerade och är rundade.

Kurilean bobtails historia och ursprung

Kurilean bobtail lär ha uppkommit naturligt som ras på de isolerade vulkaniska Kuril öarna som är belägna mellan Japan och Ryssland. Under 1900-talet togs katter med till fastlandet och där blev de snabbt populära.

1990 visades den första kurilean bobtail på en kattutställning och många trodde att dessa ryska katter egentligen var en variant av japansk bobtail – och den genetiska bakgrunden är ännu inte klarlagd. Avelsprogrammet med kurilean bobtail startades 1992 av några ryska uppfödare.

Lista över de populäraste kattraserna i Sverige

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år? Vill du veta vilken plats kurilean bobtail hamnade på i SVERAKs senaste topplista? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Hittat bortsprungen katt?

Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din katt med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.