Kattungar till salu - korat

Katt till salu - korat

Korat är en nyfiken, charmig och intelligent ras som trots att den ger intrycket att vara liten och nätt kan vara tung och kompakt.

Päls hos korat

Pälsen är helt grå med silversken – varje hårtopp är silverfärgad – , medellång, tätliggande och glänsande med lite eller ingen underull. När en vuxen korat rör sig ”skivar” sig pälsen.

Storlek, vikt och utseende

Det är en medelstor, smidig, muskulös katt med medelhöga ben på ovala tassar. Svansen är bred vid basen och slutar i en rundad topp.

Huvudet är hjärtformat med nosen i proportion till huvudet, mycket stora runda, lysande gröna ögon placerade brett isär. och stora högt satta ögon som ger ett alert intryck. Nosen är ”lejonlik” och nosspegel och trampdynor är gråblå eller lavendelfärgade.

Den utvecklas relativt långsamt och det kan ta flera år innan den når full fysik.

Historia

Katter med koratens utseende kan härledas långt tillbaka i tiden i Thailand. Rasen är namngiven av provinsen Korat i östra Thailand – ett område där denna katt var vanlig.

Redan på 1930-talet importerades korater till USA även om det dröjde innan regelrätt avel kom till stånd. 1959 importerades till USA ett avelspar och 1965 bildades en specialklubb för korater – som dokumenterade koraternas ursprung och satte som krav att alla katter skulle gå att spåra till katter importerade från Thailand.

CFA godkände koraten 1969. FIFe godkände koraten som ras från 1983 men inom SVERAK registrerades de första redan 1979 – då som Thailändsk katt.

Tio-i-topp populäraste kattraserna

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade ca 12 000 st stamtavlor 2023? Korat är en av de ovanligare raserna, men hur ovanlig? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Korat till salu

Besök våra kattannonser “korat till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Bortsprungen katt?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information. 

Försäkra din ragdoll med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här.
 
Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.