Kattungar till salu - japanese bobtail

Benhana Natsumi SVERAK 269559 Foto: Inger Söderberg

Information om japanese bobtail

Japanese bobtail är en energisk och lekfull ras som är sällsynt i Europa.

Pälsen hos en japanese bobtail

Japanese bobtail är en korthårig katt med en karaktäristisk svans som kan vara upp till 12 cm lång men som ofta bärs böjd och därför ter sig kortare. Svansens hår är tätare och längre än på övriga kroppen och det spretar ofta ut vilket ger svansen ett pudervipp- eller pompomliknande utseende.

Japanese bobtails storlek och utseende

Den har en lång, rektangulär, muskulös men slank kropp med höga, slanka ben – frambenen är kortare än bakbenen – med nätta, ovala tassar.

Huvudet har höga kindben, lång parallell nos och tydliga morrhårskuddar och stora, ovala brett placerade öron. Ögonen är stora, öppna och mer ovala än runda.

Japanese bobtails historia 

Japanese bobtail är en gammal ras med anor från 1000-talet i Fjärran Östern. Den har avbildats på många olika konstföremål inom japansk kultur framför allt den sköldpadd- och vitfärgade ”Mi-Ke” som med tassen lyft lär ha symboliserat glädje och lycka.

Till USA importerades den första japanese bobtailen 1968 och 1981 importerades de första till Frankrike. Rasen är populär i USA men förekommer i mycket litet antal i Europa.

Vilka är de vanligaste kattraserna i Sverige?

Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år. Kan du gissa vilken plats japanese bobtail hamnade på i SVERAKs senaste topplista? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Har katten sprungit bort?

Det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt! Besök Saknad katt via länken för mer information.

Försäkra din katt med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din kattförsäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.