Kattungar till salu - helig birma

Helig birma till salu

Helig birma, oftast kallad endast birma, är en lugn, vänlig och tystlåten ras även om den gärna “pratar” lite tyst och är bestämd och vet oftast vad den vill.

Med sitt lugna temperament är den sällskaplig och anpassningsbar.

Päls hos helig birma

Birman har en blank och silkig, medellång päls med lite underull vilket gör att den kräver relativt lite pälsvård eftersom den inte tovar särskilt ofta.

Det mest kännetecknande för en helig birma är de fyra vita tassarna och på baktassarna ska det vita gå upp i en kil som är som ett upp och nervänt V. Birman har en himalayatecknad kropp det vill säga: ansiktet, öronen, benen och svansen ska vara färgad i samma färg. Oavsett maskfärg så ska kroppsfärgen vara ljus och i harmoni med maskfärgen.

Storlek, vikt och utseende

Birma är en medium katt med ganska lång kropp med korta och kraftiga ben. Svansen ska vara medium lång och plymig.

Birman ska ge ett sött uttryck. Huvudet är svagt hjärtformat med en kraftig haka och nos av mediumlängd. Profilen ska vara “mjuk”. Öronen är små och ögonen är klart blå.

Historia och ursprung

Helig birma är en sagoomspunnen ras och legenden säger att ursprungslandet var Burma eller det vi kallar Tibet.

Den modern historian startar någon gång i början på 1900-talet då det sägs att ett par birmakatter skeppades från Burma till Frankrike. Trots detta så är det först från tidigt 40-tal som man verkligen kan spåra ursprunget.

Birman godkändes i Frankrike 1925, i England först 1966 och av USA 1967. Bevisligen blandade man in en del andra raser i birmaaveln på 1940-talet, som exempelvis perser och siames. Den första birman kom till Sverige först 1968.

Populäraste kattraserna

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade mer än 12 000 st stamtavlor 2023? Försvarade helig birma sin sjätteplats från 2022? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Helig birma till salu

Besök våra kattannonser “helig birma till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Bortsprungen katt?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information. 

Försäkra din ragdoll med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här >> 

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.