Kattungar till salu - exotic

Exotic till salu

Exotic är en sällskaplig och vänlig katt med ett jämnt temperament. Den är oftast något livligare än systerrasen perser.

Även om exotic har samma typ (standard) som perser framträder dragen tydligare eftersom den inte har någon lång päls och den anses vara livligare än perser.

Päls hos exotic

En exotic har en kort och tät päls, stående ut från kroppen (men ej fluffig). På en vuxen exotic blir pälsen 3-6 cm lång. Den behöver inte riktigt samma pälsvård som en perser – men pälsen är ändå inte helt “underhållsfri”. En exotic behöver regelbundna bad och borstning annars kan det bildas små tovor – framför allt under fällningsperioden.

Exotic förekommer i drygt 300 färgvarianter.

Vill du ha en långhårig exotic? Läs mer om syskonrasen perser.

Storlek, vikt och utseende

Exotic är en kraftig, kort och kompakt (cobby) ras med korta, grova ben och stora runda tassar och med kort, rund svans.

Huvudet är runt med kort bred nos, kraftig haka och en helt rundad panna. Ansiktet ska ha ett sött, öppet uttryck. De uttrycksfulla ögonen är stora, runda och placerade brett isär. Öronen är små och rundade och sitter brett isär.

Historia och ursprung

Exotic är en korthårig variant av perser och är ett resultat av ett medvetet och selektivt avelsprogram, som påbörjades i USA i mitten av 1960-talet med syfte att få en perser med kort päls. I huvudsak parade man perser med american shorthair, och ibland med burma, men i Europa var det framför allt brittiskt korthår som användes.

Från början kallades rasen exotiskt korthår och den tävlade på utställningarna tillsammans med övriga raser inom kategori korthår men efter perserstandard (bortsett från pälslängd). Från 1991 överfördes dock exotic till kategori I, långhår och bedöms idag tillsammans med perser.

10-i-topp populäraste kattraserna

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade mer än 12 000 st stamtavlor 2023? Vill du veta vilken plats exotic hamnade på i topplistan det året? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Exotic till salu

Besök våra kattannonser “exotic till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Bortsprungen katt?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information. 

Försäkra din ragdoll med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här >> 

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.