Rasen Europé (EUR) utnämnd till svensk nationalras

I samband med kattförbundet SVERAKs årsmöte i Örebro den 19 mars 2022 där 31 kattklubbar från hela Sverige var representerade, valde man att utnämna rasen Europé (EUR) till en svensk nationalras.

Europé är en livfull, anpassningsbar, godmodig och klok ras.

Europé är inte en huskatt – utan är en raskatt med dokumenterad bakgrund och utan inblandning av andra raser.

Information om europé


Den är vår urgamla, inhemska korthårskatt och direkt ättling till den första tamkatten.

Pälsen hos en europé

Pälsen är kort, spänstig, tät och glansig och förekommer i många färger och mönster.

Européns storlek och utseende

Det är en kraftig och muskulös katt med medellånga ben och stadiga och runda tassar. Svansen är mediumlång och ganska tjock vid basen men smalnar av till en rundad tipp.

Européns huvud är ganska stort och ger intryck av att vara rundat, men är något längre än det är brett. Hakan är kraftig och nosen är rak och jämnbred och övergår i en mjuk böj mellan ögonen.

Ögonen är runda och öppna och lätt snedställda. Öronen är medelstora och är lika breda som höga.

Européns historia och ursprung

Från början hade den rasnamnet svensk huskatt, men döptes senare om till europeiskt korthår och heter numera enbart europé.

Det är inte helt klarlagt om européns sattare typ och tätare päls beror på anpassning till det kallare klimatet i Europa eller på någon inblandning av europeisk vildkatt innan den nådde våra breddgrader. Under 1 400 år var den troligen den enda rasen i Europa – här i Sverige fanns den redan på 400-talet.

Den renrasiga europén är idag nästan är utdöd i flertalet länder, och det är bara i Finland och Sverige som den förekommer i större antal. Den har avlats och ställts ut i Sverige sedan 1940-talet.

Separeringen (se mer under “Godkänd som ras”) av europé och brittiskt korthår var en lång och omdiskuterad process som trädde i kraft under slutet av 1982 och gällde fram till 1985.

Vanligaste kattraserna i Sverige förra året?

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade mer än 12 000 st stamtavlor 2023? Vill du veta vilken plats europén hamnade på i topplistan det året? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Europé till salu

Besök våra kattannonser “europé till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Bortsprungen katt?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information. 
 

Försäkra din europé med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här >> 
 
Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.