Kattungar till salu - egyptian mau

Information om egyptian mau

Egyptian mau är en nyfiken och lekfull ras som med snabbhet jagar sina leksaker. Intrycket är en livlig, aktiv och färgstark katt.

Pälsen hos en egyptian mau

Pälsen är tät och glansig och täckt av slumpvis strödda färgfläckar i varierande form och storlek och gärna halsbandsliknande ränder på bröstet. Det är önskvärt med ett ”M” i pannan som övergår i ränder över hjässan och nacken.

Storlek och utseende hos en egyptian mau

Den har en medellång och spenslig men ändå muskulös kropp med bakben som är proportionerligt längre vilket ger intrycket av att katten står på tå. Svansen är tjock vid basen och avsmalnande vid toppen.

Huvudet är rundat och kilformat med mjuka linjer och de lätt snedställda ögonen är stora och mandelformade och ljust krusbärsgröna. Öronen är medelstora, breda vid basen och täckta av tunt hår.

Egyptian maus historia och ursprung

Egyptian mau förmodas ha sitt rasursprung i området kring Kairo och lär ha funnits i de egyptiska templen. Rasnamnet i sig kan kanske enkelt översättas med ”egyptisk katt” eftersom ordet mau används i Egypten för ordet katt.

Trolig början till dagens egyptian mau är en honkatt som togs med från Egypten till Italien och hon fick där en kull kattungar efter parning med en ”vanlig” italiensk hankatt. Avkomman flyttade till USA där det fanns, och kom, ytterligare katter av samma typ som bildade en avelsbas. Det dröjde dock ända till 1977 innan det amerikanska förbundet CFA godkände egyptian mau som ras.

 

Topplista kattraser i Sverige

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade mer än 12 000 st stamtavlor 2023? Vill du veta vilken plats egyptian mau hamnade på i topplistan det året? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Egyptian mau till salu

Besök våra kattannonser “egyptian mau till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Bortsprungen katt?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information. 
 

Försäkra din katt med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här >> 
 
Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.