Kattungar till salu - don sphynx

Don sphynx till salu

Don sphynx är en tillgiven ras som ofta tycker om att ligga bakom nacken eller sitta på axeln – eller sova under täcket.

Som andra “nakenkatter” har don sphynx en hög ämnesomsättning för att hålla kroppsvärmen – därför äter den mycket och ofta och ska ha fri tillgång på mat.

Päls eller…

Don sphynx har nästan ingen pälsbeklädnad och beskrivs ibland som hårlös. Total hårlöshet är att föredra men det är enligt standarden tillåtet med viss behåring på nosrygg, öron, tassar och svans.

En don sphynx behöver självklart ingen pälsvård – däremot hudvård. Katter producerar “pälsolja” och för en nakenkatt innebär det att huden blir kladdig och fet. Regelbundna bad och allmän hudvård är alltså nödvändigt.

Storlek och utseende

Det är en medelstor, muskulös katt med kompakt och kraftig kropp. Benen är medelhöga – bakbenen är längre än frambenen – med runda tassar och ”aptår” (enligt standarden ”monkey toes”). Svansen är lång och avsmalnande.

Huvudet är kraftigt och kilformat med mycket rynkor, höga markerade kindben, stora, breda, ovala ögon, placerade brett isär, och stora öron som pekar rakt upp.

Historia och ursprung

Hårlösa katter har förekommit på många håll under lång tid även om det inte ledde till någon framgångsrik avel på dessa katter. Varvara heter urmodern till dagens don sphynx. Hon hittades 1987 i staden Rostov-na-Donu, som ligger precis bredvid en av Rysslands stora floder, Don. Man trodde från början att Varvara var sjuk eftersom hon hade flera kala fläckar på kroppen. Sedermera uppdagades att hon var en naturlig mutation då hon fick flera kattungar med liknande utseende.

En av Varvaras ungar fick namnet Chita, och 1992 födde hon den första helt nakna ungen. Då började ett mer målinriktat avelsarbete.

Vanligaste kattraserna

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade mer än 12 000 st stamtavlor 2023? Vill du veta vilken plats don sphynx hamnade på i topplistan det året? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Don sphynx till salu

Besök våra kattannonser “don sphynx till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Bortsprungen katt?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information. 

Försäkra din ragdoll med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här >> 

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.