Katt till salu - devon rex

Katt till salu - devon rex

Devon rex är livlig, intelligent, företagsam och pratar gärna med en mild, behaglig röst. Den är i stort behov av stimulans och om ägaren arbetar långa dagar mår den bra av ytterligare en katt som sällskap. En devon rex älskar värme mer än andra normalpälsade katter – den trivs därför bäst i värmen inomhus.

Päls hos devon rex

Pälsen är mycket lättskött, ingen egentlig pälsvård fordras och katten hårar obetydligt. Pälsen är lockig eller vågig och ska täcka hela katten. Den består nästan enbart av underull men rester av det yttersta pälslagret, täck- eller stickelhåren, kan finnas kvar hos vissa individer.

Pälsen kan då kännas något sträv, framför allt på ryggen. Morrhår och ögonbrynshår är krusiga.

Storlek, vikt och utseende

Kroppen är medellång och slank men ändå fast och muskulös. Bröstkorgen ska vara bred, vilket gör att katten framifrån sett ter sig en aning hjulbent. Benen är slanka och tassarna små och ovala. Svansen är lång.

Huvudet är kort, relativt brett och kilformat med framträdande kindben, kort nos och kraftig haka. I profil syns en markerad pannavsats, så kallat stop. Ögonen är stora, ovala och något snedställda. Öronen är mycket stora, breda vid basen, lågt ansatta och bör bäras något utåtvinklade.

Devon rexens uttryck får en nästan att tänka på en fladdermus.

Historia och ursprung

Rasen devon rex uppstod i Devonshire (därav namnet devon), England, 1960 då en lockig katt föddes och man hoppades att man genom denna katt skulle vidga avelsbasen för cornish rex trots att typen var annan.

Även om avkommorna blev rakhåriga fortsatte samavlandet ett tag och inte förrän 1968 “splittrades” raserna till devon rex och cornish rex. Trots detta stambokfördes rexarna som ett begrepp inom SVERAK fram till 1979.

Tio vanligaste kattraserna

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade ca 750 st stamtavlor 2023 när det gäller kattrasen devon rex? Vill du veta vilken plats de hamnade på med dessa siffror? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Devon rex till salu

Besök våra kattannonser “devon rex till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här >>

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan med anslutna kattklubbar i Sverige.