Kattungar till salu - burmilla

Katt till salu - burmilla

Burmilla är en utåtriktad och social ras med milt och vänligt temperament.

Päls hos burmilla

En av burmillans särdrag är det skimmer som ligger över pälsen. Detta kommer sig av att varje hårstrå är vitt med färg ytterst (avser täckhåren). Pälsen är kort, silkig och tätliggande och underull gör att pälsen ges en lätt lyft. Alla burmillor är shaded eller shell silver.

Storlek, vikt och utseende

Den är medium i kropp och längd med en bröstkorg som ska vara rundad och medium i bredd. Den har slanka ben och nätta ovala fötter. Svansen ska vara från medium till lång med rundad topp.

Burmillans huvud ska ha lätt rundad topp, en profil med ett svagt stop och det är inte önskvärt med en “bula” på näsan. Öronen ska vara medel till stora, breda vid basen med lätt rundade toppar och vara lätt framåtlutande i profil. De lätt snedställda ögonen ska vara stora och brett placerade med den övre ögonlinjen i en båge ned till nosen och den undre i en vid båge. Färgen ska vara grön – alla nyanser av grönt är tillåtna.

Historia och ursprung

Burmilla uppstod som ras genom en parning mellan chinchilla perser och burma.

Rasen har sitt ursprung i England och det var där de första kullarna planerades och avlades. Dock var intresset för rasen stort och 1984 exporterades en burmilla till Danmark. I Danmark fortsatte man parallellt med avelsprogrammet och det var dessa båda länder som 1994 tog initiativet att få rasen godkänd.

Tio-i-topp vanligaste kattraserna

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade ca 12 000 st stamtavlor 2023 ? Vill du veta vilken plats burmilla ligger på i topplistan? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Burmilla till salu

Besök våra kattannonser “burmilla till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Bortsprungen katt?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information. 

Försäkra din ragdoll med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här.
 
Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.