Kattungar till salu - burma

Burma till salu

Burma är en livlig, nyfiken och glad, mycket sällskaplig ras vilket gör att den inte är lämplig som ensamkatt. Den har massor av energi och är elegant men ändå muskulös och den känns tyngre än den ser ut.

Päls hos burma

Den blanka pälsen är mycket kort och utan underull med fin, silkig struktur. Den har en djupare ton på ryggen och ljusare på undersidan. Burman är en maskad katt (burmamaskad) även om masken inte är lika tydlig som på exempelvis siamesen.

Storlek, vikt och utseende

Den har en medellång kropp med kraftigt rundad bröstkorg, långa och muskulösa ben med små ovala tassar.

Huvudet har breda kinder, kort trubbig kil, rundad skalle och markerat stop mellan nos och panna. De uttrycksfulla ögonen är brett placerade och detta, tillsammans med ögonformens rundade undre linje med en sned orientalisk överlinje ger den typiska ”burmalooken” (titta under lugg). Ögonen ska vara gula, men “looken” är viktigare än färgen.

Historia och ursprung

Det är inte helt klart vem som först introducerade burman i Amerika. En del tror att den togs till Amerika från Rangoon, en del att den kommer från Indien och inte Burma, som kanske namnet antyder medan medan andra anser att den hämtades till Amerika från Burma av en sjöofficer från San Francisco. Han ägde den första burman i USA och faktiskt den första i västvärlden. Han kan väl få det sista ordet eftersom han skrev (i) artikeln “Genetics of the Burmese: “Den första burmakatten var en honkatt, importerad till USA från Burma av författaren, 1930.” Hon kallades Wong Mau.

Cat Fancy i USA godkände först inte denna bruna katt som en ny ras, då det antogs att hon var en dåligt typad siames. Teorin att det var en helt ny ras stöddes emellertid av flera andra siamesuppfödare och genetiker.

Problemet med denna  experimentuppfödning var att det inte fanns någon burmahane att para (fram) denna nya typ av katt med. Eftersom det inte fanns någon burmahane beslutade man att para Wong Mau med den ras som var mest lik henne typmässigt- en brunmaskad siames. Så med hjälp av kunniga inom uppfödning, biologi och genetik påbörjades avel – en enda katt, Wong Mau, och en intresserad grupp vetenskapsmän och erfarna uppfödare.

1936 godkändes burman som ras av amerikanska CFA. Efter andra världskriget togs de första burmorna över till England och dessa blev mycket betydelsefulla för den engelska burmastammen. Fram till 1955 var fortfarande alla burmor bruna – då föddes en blå kattunge och idag finns fler färger godkända.

Tio-i-topp vanligaste kattraserna

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade ca 200 st stamtavlor 2023 när det gäller kattrasen burma? Vill du veta vilken plats det innebär på topplistan? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Burma till salu

Besök våra kattannonser “burma till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Bortsprungen katt?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information. 

Försäkra din ragdoll med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här.
 
Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.