Kattungar till salu - Brittiskt korthår

Katt till salu - brittiskt korthår

Brittiskt korthår, ofta kallad “britt”, är en stillsam och tystlåten ras. Den är vänlig, tillgiven och lättskött.

Päls hos brittiskt korthår

Brittens korta och täta plyschliknande päls med underull och knubbiga kropp gör att den ofta liknas vid en nallebjörn och den kan ha en mängd olika färger och mönster.

Storlek, vikt och utseende

Den är medelstor till stor, med muskulös och knubbig (cobby) kropp med korta, kraftiga ben och runda och fasta tassar. Svansen är kort och tjock med rundad svanstipp.

 

Huvudet är brett och runt med fylliga kinder, särskilt hos hanar. Hakan är välutvecklad och nosen kort och bred. Öronen är små och rundade och sitter brett isär. Ögonen är stora, runda och brett placerade.

Britten är ganska stor och tung och utvecklas därför långsamt. Den är färdigutvecklad först vid 3 – 4 års ålder.

Historia och ursprung

Den brittiska korthårskatten “british blue” utvecklades på 1880-talet av det bästa av vanliga huskatter. Vid det förra sekelskiftet var den en av de mest visade katterna på utställningar i Storbritannien och då endast i den klassiska blå färgvarianten.

 

Under första och andra världskrigen förde uppfödningen av brittiskt korthår en tynande tillvaro. På 1950-talet fanns det endast ett fåtal individer kvar men efter ett idogt avelsarbete som drevs under många år av hängivna uppfödare ledde till att stammen ökade i antal.

 

Separeringen (se mer under “Godkänd som ras”) av europé och brittiskt korthår var en lång och omdiskuterad process som trädde i kraft under slutet av 1982 och gällde fram till 1985.

Tio vanligaste kattraserna

Kattförbundet SVERAK utfärdade ca 800 st stamtavlor 2023 när det gäller kattrasen brittiskt korthår? De ligger på 10-i-topp-listan. Vilken plats tror du? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Brittiskt korthår till salu

Besök våra kattannonser “brittiskt korthår till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här >>

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan med anslutna kattklubbar i Sverige.