Kattungar till salu - Bengal

Bengal är en självständig, pigg, aktiv och nyfiken ras och är en utmärkt klättrare. Den rör sig mjuk och ofta med, likt flera vilda kattdjur, en smygande gångstil och med låg svans.

Pälsen hos bengal

Pälsen är kort och tät, känns mjuk och sammetsliknande och har en guldton som basfärg och ett vackert mönster. Vissa katter har “glitter” som ger ett skimrande intryck.

Storlek och utseende

Bengalen har en medellång, slank muskulös kropp och kraftiga ben med stora, runda tassar. Svansen kraftig med rundad svanstipp.

Huvudet är kort med en bred kil och rundade former och den har stora morrhårskuddar och höga kindben. De brett placerade öronen är breda vid basen och har rundade spetsar. Ögonen är stora, uttrycksfulla och aktiva.

Historia och ursprung

Bengalen har fått sitt namn efter det latinska ”Felis Bengalensis”; namnet på kattdjursgruppen Asian Leopards Cats – små  vilda fläckiga katter från Asien.

Bengalen är en korsning av bengalisk vildkatt och tamkatt – ett medvetet forsknings- och avelsarbete som startade i början av 60-talet av en amerikanska med mål att få fram en “leopardkatt” med sällskapsegenskaper. Inkorsningen var framför allt med amerikanskt korthår, abessininer och egyptisk mau. Det var inte utan problem för det visade sig att vissa delar av hybridavkomman var infertil och hade fortfarande kvar stor del av sitt vilddjursbeteende.

1981 godkändes bengal av det amerikanska förbundet TICA. Efter många diskussioner om rasens vara eller icke vara godkändes bengalen av FIFe 1999.

Tio populäraste kattraserna

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade ca 600 st stamtavlor 2023 när det gäller kattrasen bengal? Vill du veta vilken plats de hamnade med dessa siffror? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Bengal till salu

Besök våra kattannonser “bengal till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här >>

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan med anslutna kattklubbar i Sverige.