Kattungar till salu - balines

Balines

 

Information om balines

Balines är en långhårig siames och är alltså, liksom siamesen, en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför ras. Den trivs bäst om den, utöver människan, har andra katter omkring sig.

Pälsen hos en balines

Pälsen är lång och silkig nästan helt utan underull och längst är den kring halsen, skuldrorna och svansen.

Balinesens storlek och utseende

Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är mycket lång och den, på balinesen kännetecknande pisklika svansen, göms under det långa håret.

Huvudet är medelstort och trekantigt med raka linjer och de mandelformade ögonen är intensivt mörkblå och snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak. Öronen är mycket stora och följer huvudets trekantsform.

Balinesen är ”maskad”, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Kroppsfärgen är generellt ljus.

Balinesens historia och ursprung

Rasen balines uppstod i USA då några uppfödare bestämde att ta tillvara de långhåriga siamesavkommorna (som uppstod genom att vissa siameslinjer bar på det recessiva anlaget för långhår) och fortsätta medveten avel på dem.

Det sägs att rasnamnet balines uppstod på så enkel väg att det helt enkelt rimmade på siames och att den långa svajiga pälsen på bakben och svans i rörelse påminde om balinesiska dansare . Det har alltså inget med ön Bali att göra.

Det amerikanska förbundet CFA godkände rasen (dock endast vissa färger) 1970.

Vanligaste kattraserna i Sverige förra året?

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade mer än 12 000 st stamtavlor 2023? Vill du veta vilken plats balinesen hamnade på i topplistan det året? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Balines till salu

Besök våra kattannonser “balines till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Bortsprungen katt?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information. 

Försäkra din balines med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här >> 
 
Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.