Kattungar till salu - american curl

American curl

Information om american curl

American curl är en aktiv och läraktig ras. Den förekommer både som semilånghår och korthår.

Pälsen hos en american curl

Pälsen, som är halvlång eller kort (beroende på variant) är silkig och slätliggande med lite underull. Svansen på en american curl långhår har en plym.

Storlek och utseende på en american curl

Curlens främsta kännetecken är öronen. De är breda vid basen, runda i spetsarna och övre hälften av öronen är bakåtvrängda vilket gör att öronhåren spretar rakt fram.

American curl har en långsträckt kropp, medelhöga ben och runda medelstora tassar. Huvudet är kilformat med mjukt, ovalt nosparti och tämligen lång nos, välutvecklad haka och medelstora, valnötsformade ögon.

American curls historia och ursprung

American curl har sitt ursprung i USA. Två katter togs omhand av ett par i Kalifornien 1981 och det visade sig att på den ena honkattungen var öronbrosket bakåtvikt. När denna hona senare fick ungar konstaterades att några ungar i kullen ärvt den märkliga öronformen som visat sig vara genetisk dominant.

Curlen föds med raka öron men redan efter några dagar börjar öronen förändras för att vid cirka fyra månaders ålder ha färdigutvecklat krökningen.

Topp tio populäraste kattraserna i Sverige förra året?

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade mer än 12 000 st stamtavlor 2023? Vill du veta vilken plats american curl hamnade på i topplistan det året? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

American curl till salu

Besök våra kattannonser “american curl till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Bortsprungen katt?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information. 

Försäkra din katt med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här >> 
 
Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.