Kattungar till salu - Abessinier

Katt till salu - Abessinier

Abessinier, ofta kallad aby, är en aktiv och nyfiken ras som älskar att vara med där det händer saker i hemmet. Att jaga och apportera är en sysselsättning som kan hålla en abessinier aktiv under många timmar. Det brukar inte vara svårt att lära den läraktiga abessiniern att gå i sele/koppel.

En aktiv katt blir ofta matglad och det är sällan en abessinier tackar nej till den mat som erbjuds.

Päls hos abessinier

Pälsen är lättskött – kort, spänstig och tätliggande med dubbel eller trippel ticking. Ticking betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband – det gör abessinierns päls unik. Även andra raser kan ha delvis tickad päls, men då alltid i kombination med tecken av olika slag som ränder eller fläckar.

Vill du ha en långhårig abessinier? Läs mer om syskonrasen somali.

Storlek, vikt och utseende

Det är en medelstor katt som gör ett graciöst och elegant intryck. Den är slank, smidig och muskulös. Benen är långa och slanka med små ovala tassar. Svansen ska vara tämligen lång och avsmalnande mot tippen.

Abessiniern har ett kilformat ansikte och ganska stora öron som helst ska vara tofsade. Det ska vara god bredd mellan öronen som ska vara breda vid basen. De stora ögonen är mandelformade, lysande och uttrycksfulla och runt ögonen ser det ut som om den har eyeliner. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön.

Historia och ursprung

Abessiniern liknar de katter som avbildats i egyptiska pyramider och tempel. Den kallas ibland för en levande modell till gudinnan Bastet, som ofta är avbildad med ett katthuvud. 

Den första abessiniern registrerades i England 1896. Rasen kan ha kommit direkt från landet Abessinien. Man vet att en dam förde hem en katt, Zula, från Abessinien 1868 som segertrofé. Det sägs även att många sjömän tog med sig katter med tickad päls från just dessa trakter. Att dessa katter skulle utgöra grunden till rasen ifrågasätts idag. Troligen har anlaget för tickad päls kommit till England med hjälp av romare, som tog med sig katter under den tidiga romartiden. Långt senare har anlaget för den vackra pälsen tagits tillvara av kattuppfödare i England. Kanske är det en kombination av de gamla huskatterna från romartid och nytillskotten från Abessinien i slutet av 1800-talet som ledde fram till den raskatt som idag heter abessinier.

Den första specialklubben för abessinier bildades i England 1929. Till Skandinavien kom ett fåtal abessinier under 1930-talet. Till Sverige importerades sedan de första abessinierna från England 1953.

De vanligaste kattraserna

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdade 140 st stamtavlor för abessinier 2023? Vill du veta vilken plats de hamnade med dessa siffror? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Abessinier till salu

Besök våra kattannonser “abessinier till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. Läs mer om hur det går till här >>

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan med anslutna kattklubbar i Sverige.